moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Piknik ze smakiem

Jak gotowano grochówkę w 1682 roku, co jedli marynarze walczący w bitwie pod Oliwą i jaką kawę najbardziej lubił Jan III Sobieski? O tym wszystkim będzie można usłyszeć podczas kulinarnego pikniku z okazji Święta Wojska Polskiego. Organizatorami wydarzenia są Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego.

Choć najbardziej spektakularnym wydarzeniem tegorocznych obchodów Święta Wojska Polskiego będzie defilada „Wierni Polsce” w Katowicach, to w całym kraju odbywać się będą festyny z okazji 15 sierpnia. Na wspólne świętowanie zapraszają między innymi Wojskowe Centrum Edukacji Obywatelskiej i Muzeum Wojska Polskiego, na którego dziedzińcu odbędzie się piknik poświęcony kuchni wojskowej. W programie znalazła się prezentacja najnowszej publikacji WCEO pt. „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś”.

– W ubiegłym roku wpadła mi w ręce mała książeczka z przepisami wojskowej kuchni. Pomyślałam, że warto byłoby stworzyć publikację, która pokaże historię wzajemnej relacji – żywienia i wojska – tłumaczy Iwona Dwojewska, zastępca dyrektora WCEO, pomysłodawczyni oraz redaktor prowadząca nowej publikacji. I dodaje: – Zawsze przecież tam, gdzie walczyli żołnierze, towarzyszyła im kuchnia. Wielcy wodzowie mieli świadomość, że najlepiej wyszkolony wojak nie będzie skuteczny, kiedy będzie głodny. Sam Napoleon mawiał, że armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy – dodaje zastępca dyrektora WCEO.

Podczas pikniku będzie można wysłuchać wiele barwnych opowieści, które zostały zamieszczone w publikacji „Kotły i menażki. Żołnierskie smaki dawniej i dziś.” Dowiecie się na przykład tego, jak wyglądało gotowanie dla średniowiecznych wojaków, powstańców styczniowych czy żołnierzy Błękitnej Armii Hallera. Chętni dowiedzą się także, czym żywili się marynarze walczący w bitwie pod Oliwą oraz czy Napoleon lubił polskie kiszone ogórki. Nie zabraknie opowieści o kuchni dwudziestolecia międzywojennego i tej z czasów Powstania Warszawskiego. Twórcy publikacji, którzy w większości są pracownikami WCEO, przybliżą historię grochówki, która towarzyszy żołnierzom niemal od początków istnienia armii oraz kawy, która do Polski trafiła dzięki m.in. Janowi III Sobieskiemu. – Opisana w książce kulinarna podróż trwa od czasów średniowiecza po współczesność. Czytelnik znajdzie wiele ciekawostek. Wśród nich taką, że gdyby zestawić tabory z zaopatrzeniem dla żołnierzy walczących pod Grunwaldem liczyłyby one 84 kilometry – mówi Iwona Dwojewska.

Podczas pikniku będzie też można obejrzeć wystawę fotograficzną „Kotły i menażki” oraz przygotowaną specjalnie na tę okazję wystawę kuchennych eksponatów ze zbiorów Muzeum Wojska Polskiego. – Pokażemy używane kiedyś przez wojsko kuchnie polowe i kotły. Ale nie zabraknie drobniejszych elementów wyposażenia takiego, jak menażki, chochle, zastawy czy żołnierskie sztućce – mówi Sebastian Warlikowski, rzecznik prasowy MWP.

Amatorzy wojskowej grochówki będą mogli jej spróbować, będzie tez okazja, aby porozmawiać ze st. szer. Piotrem Marcińczykiem, członkiem reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego oraz wziąć udział w rodzinnych konkursach historycznych. W tych ostatnich nagrodą jest m.in. nowa publikacja WCEO.

Muzeum zaprasza do zwiedzania ekspozycji, w tym wystawy prezentującej historię oręża polskiego od początków państwa polskiego do czasów II wojny światowej. – Cały czas dostępna jest też nasza wystawa czasowa „Służyli niepodległej – Wojsko Polskie 1918-39” prezentująca zbiory II Rzeczpospolitej. Można na niej zobaczyć np. część silnika PZL 37 Łoś, umundurowanie wojsk pancernych oraz to, które należało do komponentu morskiego sił zbrojnych – mówi Warlikowski.

Piknik odbędzie się 15 sierpnia w godzinach 10.00-16.00 na dziedzińcu Muzeum Wojska Polskiego. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Paulina Glińska

autor zdjęć: arch. Muzeum WP, WCEO

dodaj komentarz

komentarze


Transformacja dla zwycięstwa
 
„Siły specjalne” dały mi siłę!
Olympus in Paris
Co słychać pod wodą?
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Zyskać przewagę w powietrzu
Jaka przyszłość artylerii?
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Aplikuj na kurs oficerski
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Transformacja wymogiem XXI wieku
Medycyna „pancerna”
Sejm pracuje nad ustawą o produkcji amunicji
„Jaguar” grasuje w Drawsku
Setki cystern dla armii
Determinacja i wola walki to podstawa
Karta dla rodzin wojskowych
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
„Szczury Tobruku” atakują
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
NATO odpowiada na falę rosyjskich ataków
Czworonożny żandarm w Paryżu
Nasza broń ojczysta na wyjątkowej ekspozycji
Zmiana warty w PKW Liban
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Ostre słowa, mocne ciosy
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Olimp w Paryżu
Wielkie inwestycje w krakowskim szpitalu wojskowym
Ogień Czarnej Pantery
Operacja „Feniks”. Żołnierze wzmocnili most w Młynowcu zniszczony w trakcie powodzi
Jesień przeciwlotników
Norwegowie na straży polskiego nieba
Pożegnanie z Żaganiem
Bój o cyberbezpieczeństwo
Użyteczno-bojowy sprawdzian lubelskich i szwedzkich terytorialsów
Więcej pieniędzy za służbę podczas kryzysu
„Szpej”, czyli najważniejszy jest żołnierz
Nowe Raki w szczecińskiej brygadzie
Mniej obcy w obcym kraju
Wybiła godzina zemsty
„Feniks” wciąż jest potrzebny
Trzy medale żołnierzy w pucharach świata
Polskie „JAG” już działa
Rekordowa obsada maratonu z plecakami
Szwedzki granatnik w rękach Polaków
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Wojsko otrzymało sprzęt do budowy Tarczy Wschód
Selekcja do JWK: pokonać kryzys
Polsko-ukraińskie porozumienie ws. ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
Donald Tusk po szczycie NB8: Bezpieczeństwo, odporność i Ukraina pozostaną naszymi priorytetami
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Wojskowi kicbokserzy nie zawiedli
Terytorialsi zobaczą więcej

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO