moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Bigos yes!, bigos super! – czyli światowa wojna na smaki

Włoska lasagne kontra niemiecki tort szwarcwaldzki, polski bigos czy może turecki Irmyk tatly – żołnierze z kilkunastu państw NATO spotkali się w Bydgoszczy, by posmakować narodowych specjałów, które sami ugotowali.

Bydgoska wojna na smaki ma już sześcioletnią tradycję. International Day to piknik organizowany przez Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO (JFTC) dla służących w centrum żołnierzy i ich rodzin. – Po każdej ciężkiej pracy należy się chwila wypoczynku. Rodzinny piknik to doskonała okazja, aby pokazać kolegom z innych krajów, co mamy najpiękniejszego w naszych ojczyznach, zaprezentować specjały kulinarne, z których jesteśmy dumni – wyjaśnia dyrektor JFTC, czeski generał Pavel Macko.

Na pikniku może pokazać się każde państwo, które ma swoich żołnierzy w JFTC. Ale obowiązuje jedna zasada – wszystkie potrawy muszą być zrobione w domu. Jedynie napoje, w tym lokalne wina i piwa, można kupić. – Większość żołnierzy przyjeżdża do Bydgoszczy z rodzinami. Gdy przychodzi czas pikniku, panowie i ich małżonki gotują całymi godzinami – wyjaśniała Radosława Kubiczek z sekcji prasowej JFTC. Ale do pikniku żołnierze przygotowują się dużo wcześniej. Nie wszystkie przecież produkty do bardziej egzotycznych przysmaków można kupić w Polsce. Dlatego przezorni kucharze w mundurach przy okazji wizyty w rodzinnych stronach zaopatrują się np. w świeże zioła, owoce czy nawet mąkę.

international_food_2a

Tradycyjnie największe stoisko ma Polska. W tym roku raczyliśmy kolegów z państw NATO gulaszem, chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem, karkówką z grilla, śledziem w oleju i bigosem. Choć na innych stoiskach nie brakowało frykasów, to po polskie jedzenie ustawiała się najdłuższa kolejka. – Holenderskie i litewskie sery są pyszne, tureckie ciasteczka marchewkowe także smakują wyśmienicie, ale wasz gulasz jest najlepszy – mówiła Merry, której mąż służy w amerykańskiej armii. – Bigos, yes! Bigos super! – wtórowała jej koleżanka z USA.

A co na deser? Niezwykle apetycznie wyglądał wypiek Niemców – tort szwarcwaldzki. Ale wielu dało się też skusić na turecki Irmyk tatly, czyli ciasto z kaszy manny.

Poza smakołykami na każdym stoisku przygotowane były broszury informacyjne na temat danego kraju, a serwujący dania żołnierze zachęcali do odwiedzenia ich rodzinnych stron. – Przyjedźcie do nas. Albania to naprawdę piękny kraj – namawiali przedstawiciele najmłodszego członka natowskiej rodziny.


autor zdjęć: Krzysztof Wilewski

dodaj komentarz

komentarze


„Jaguar” grasuje w Drawsku
 
W obronie Tobruku, Grobowca Szejka i na pustynnych patrolach
Olympus in Paris
Selekcja do JWK: pokonać kryzys
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Pożegnanie z Żaganiem
Mniej obcy w obcym kraju
Rekordowa obsada maratonu z plecakami
Fundusze na obronność będą dalej rosły
Transformacja dla zwycięstwa
Jaka przyszłość artylerii?
Ostre słowa, mocne ciosy
Więcej pieniędzy za służbę podczas kryzysu
Ustawa o zwiększeniu produkcji amunicji przyjęta
Żaden z Polaków służących w Libanie nie został ranny
Wojskowi kicbokserzy nie zawiedli
Karta dla rodzin wojskowych
Polacy pobiegli w „Baltic Warrior”
Co słychać pod wodą?
Podziękowania dla żołnierzy reprezentujących w sporcie lubuską dywizję
Transformacja wymogiem XXI wieku
Cele polskiej armii i wnioski z wojny na Ukrainie
Polsko-ukraińskie porozumienie ws. ekshumacji ofiar rzezi wołyńskiej
Druga Gala Sportu Dowództwa Generalnego
„Siły specjalne” dały mi siłę!
„Nie strzela się w plecy!”. Krwawa bałkańska epopeja polskiego czetnika
Wojsko otrzymało sprzęt do budowy Tarczy Wschód
Rosomaki w rumuńskich Karpatach
Jak Polacy szkolą Ukraińców
Setki cystern dla armii
Trzy medale żołnierzy w pucharach świata
Sejm pracuje nad ustawą o produkcji amunicji
Od legionisty do oficera wywiadu
Operacja „Feniks” – pomoc i odbudowa
Jesień przeciwlotników
Donald Tusk po szczycie NB8: Bezpieczeństwo, odporność i Ukraina pozostaną naszymi priorytetami
Trudne otwarcie, czyli marynarka bez morza
Polskie „JAG” już działa
„Szczury Tobruku” atakują
Bój o cyberbezpieczeństwo
Wybiła godzina zemsty
NATO odpowiada na falę rosyjskich ataków
Terytorialsi zobaczą więcej
Nasza broń ojczysta na wyjątkowej ekspozycji
Zyskać przewagę w powietrzu
Trzynaścioro żołnierzy kandyduje do miana sportowca roku
Czworonożny żandarm w Paryżu
Zmiana warty w PKW Liban
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Czarna Dywizja z tytułem mistrzów
Święto podchorążych
Szwedzki granatnik w rękach Polaków
Norwegowie na straży polskiego nieba
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Wielkie inwestycje w krakowskim szpitalu wojskowym
Nowe Raki w szczecińskiej brygadzie
Aplikuj na kurs oficerski
Olimp w Paryżu
„Szpej”, czyli najważniejszy jest żołnierz
Operacja „Feniks”. Żołnierze wzmocnili most w Młynowcu zniszczony w trakcie powodzi

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO